Auväärt vaher langes

Pärast pikki kõhklusi ja arutlusi sai otsustatud, et keset krunti laiuv suur vaher peab langema. Esiteks seetõttu, et varjab tulevase maja asukoha päikese eest. Teiseks, langetab sedavõrd massiliselt lehti ja risu, et seda saab hiljem maja katuselt ja räästalt igal aastajal koristada. Kuna ka tuuled on enamasti vahtra suunalt otse tulevase maja poole, siis kaasneb oht, et suur puu võib tormis langeda otse majale.

Osa inimesi arvab, et vaher on prahipuu: lehtede mass, mida ta toodab, on meeletult suur, samas puit on pehmeke ja puu kasv kiire. Kuna vahtra vanus oli juba kõrge, siis seda enam tuli mõelda tema perspektiivikusele vs perspektiivitusele. Kui maja oleks juba valmis, siis sellise puu langetamine oleks oskustöö. Ennetav ohtliku puu langetamine on aga targem valik.

Otsustasime, et istutame oma koduaia puud ise 🙂

Arvake ära, kas selle vana vahtra iga oks oli massilt nagu üks tavaline metsapuu ja kui palju tööd oli kogu selle puu võra laasimise ja koristamisega. Ma kinnitan teile, et pikali asendis oli selle puu okste kõrgus võrreldav tavaliste metsapuude kõrgusega 🙂