Elekter kaevu juurde. Teetööd

Veidike kõike ja enamgi. Ühte päeva võib teinekord mahtuda päris palju, mõnikord mitte midagi. Tänasesse mahtus nii mõndagi.

Päev algas kartulipanekuga Kaili ema-isa kodus, mis kestis lõunani. Seejärel algasid Männisalu toimetused. Esmalt, kuna põkal oli niikuinii kühvel juba taga, tõin kruusahunnikust paar korda purustatud kruusa maantee mahasõidu truubiotstele ja tasandasin ära. Sai veidi nägusam.

Seejärel alustasin tänase põhitööga, milleks oli … mäletate seda postitust nimega “Ilus kast?” … vot just seesama projekt – ehitusaegse elektrikilbi paigaldus, mille otsustasin üles panna kaevu juurde, kuniks valmivad hooned ja saab maasse päris maakaabli.

Kraavi tõmbas põka. Selleks puhuks võtsin vaoajajalt kaks hõlma ära ja jätsin alles ainult keskmise. Kaabel sai 5×2,5G vaskne ja läks kaablikõrisse, pikkus 45m, sügavus ca 25-30cm. Kraavi ajas kinni ja tasandas põka kühvel ja järelveetav betoonpost. Elektrikilbi kasti meisterdasin garaažis nädala eest ja see peaks olema üsnagi vee- ja vihmakindel. Mis puutub kaitsmetesse ja ohutusse, tegemist on ju ikkagi elektriga, siis koormus- ja rikkevoolukaitsmed on jaotuskilbis olemas ja need töötavad suurepäraselt.

Miks kaevu juurde? Esiteks, kaev on keset krunti. Kaevu juurest on võrdselt sama palju maad igas suunas, nii majakrundini kui kasvuhooneni, ka tulevase suvemaja asukoht on üsna kaevu naabruses. Sellest tulenevalt, teiseks, et ehitusel oleks elekter käepärast, tõin kaevuni kolmefaasilise väljavõtte. Kolmandaks, kaevus on pump, mida peab regulaarselt käitama kastmisvee saamiseks. Enam ei pea 50m kaablirulliga mööda hoovi tadima, et pump käima panna, seda saab nüüd teha võtit pöörates ja nuppu vajutades. 🙂

Aga varsti peab hakkama heinaniitmisele mõtlema. Ja küttepuud tuleb halgudeks lõhkuda.