Aiamaja kohal. Vundamendi väljamõõtmine. Nurgakivi

Hommikul viis tee Tartusse ja tagasi ning ennelõunaks oli aiamaja staaplis. Maja kättesaamine oli tore. Tegemist oli ühe ilmatusuure laokeskusega, kus tõstukid ja rekkad voorisid koormatega edasi-tagasi. Seal oli virnades mitmeid sadu või lausa tuhandeid majapakke, väikseid ja suuremaid. Big business. Astusin esimesest ettejuhtuvast uksest suurde kontorihoonesse ja sattusin esimesse ettejuhtuvasse lahtise uksega kabinetti, kus arvutite taga istus neli meest, igaühel kaks monitori ees. Ütlesin siis ühele neist, kes uksele kõige lähemal, et ma tulin maja järele, nimetasin müüja ja maja mudeli. Ei küsinud ta mu nime, ei dokumenti, uuris veidi arvutit ja oligi tal selgus majas. Näitasin aknast, mis autoga olen ja öeldi vaid, et sõida veidi edasi kuni kuusehekini ja tõstuk tuleb paneb maja peale. Nii ladusalt kõik läkski. Selgus, et meie pakk oli treileri jaoks liiga pikk, eksole, kuigi paki mõõdud olid ette teada. Koorem ulatus veidi liiga palju tagant üle ja kallutas treileri tagaotsa maadligi, kuid saime siiski õnnelikult lõpppunkti kohale. Politseid ei kohanud. Nad oleks kindlasti seda koormat tahtnud märgata.

Koorem tuli käsitsi maha laadida. Materjal tundus väga hea kvaliteediga. Selles pakis sisaldub kõik, väljaarvatud katusekattematerjal. Kaasa tuli ka kokkupanemise juhend. Olen elus kolmkümmend tosinat mööblitükki juhendi järgi kokku pannud. Kindlasti ei ole maja koostamine üldse erinev näiteks kummuti kokkupanekust 🙂

Staapel valmis, oli järg mõõdulindi ja vaaderpassi käes, et vundamendi kõrgus ja nurgad täpselt välja mõõta. See on üks paras nikerdamine, üsna ajamahukas töö. Mul on ka laserlood olemas, seda kasutades saad kõikjal kõrgused üsna mugavasti välja loodida. Mõõtsin küljed ja diagonaalid, ühesõnaga standardprotseduur.

Kuigi päev lähenes juba õhtusse ja vihma ka tibas vaikselt, otsustasin siiski nurgakivi paika panna. Vihm jahutas ja peletas tüütud sääsed. Kaevasin ploki aluse mulla kuni loodusliku kruusakihini välja ning täitsin maakivide ja kruusaga õige kõrguseni. Külgedele viskasin toeks sama ploki alt kaevatud kruusaseguse pinnase.

Nurgakivi kõrguse (see on see nurk, mis istub maapinna kalde tõttu kõige sügavamal maa sees) valisin selliselt, et ta oleks külgnevast pinnasest küll kõrgemal, kuid mitte väga palju, et teised nurgad maapinnast üle mõistuse kõrgele ei tuleks. Neid plokke tuleb siia ühtekokku ca 40-50. Kuna aiamaja on postidel, siis aiamaja all saab tuuleõhk liikuda, see väldib niiskuse kogunemist ja puidu pehkimist.

Mõnes järgmises postituses kirjutan ka sellest, miks me üldse sedasorti aiamaja püstipaneku kasuks otsustasime. Check back.