Must päev aias. Tiigi kaevamine 3. päev

Meie eelmisel aastal istutatud noor viljapuuaed sa täna sisuliselt hävitatud, kuna naabri lambad leidsid oma logust ja paigatud elektrikarjusest väljapääsu, nagu eelmisel kevadel-suvel varemgi mitmeid kordi. Nad järasid segamatult mitu tundi meie viljapuude ja marjapõõsaste kallal. Põõsastelt söödi lehed ja järati küljest oksad, puudelt läksid toiduks nii oksad kui koor. Isegi sibulavarred näriti pealt ära. Kuuest marjapõõsast läks täielikult välja neli sõstart (alles jäid okkalised tikrid) ja kümnest viljapuust on kahjustatud seitse: õunapuud, kirss, mõlemad ploomid ja pirn. Noored puud-põõsad olid just jõudnud kenasti kohaneda, juurduda ja jõudu koguda, et hakata sel kevadel hoogsalt kasvama. Kaks päeva kulus nende istutamisele. Ületalve hoidsin neid jäneste eest kuuseokstega kattes, varakevadel lõikasin võra. Valmis oli ostetud kahjuritõrje. Järgmisel aastal oleks nad kindlasti juba veidi vilja kandnud. Nüüd on suures osas vaid rootsud ja näritud tüved järel.

Ma ei pea seda õigeks, et pean oma viljapuuaeda omaenda maal aiaga piirama hakkama, samas kui naabri lammastel on vaba voli ringi uidata piiritult. Kui tuleb metsast metskits ja maiustab, ise vastutan. Kuid naabri koduloomade karjatamata jätmise eest ma ei vastuta. See on juba vana lugu ja miski pole paremaks muutunud. Lammastel ei ole karjust! Kes nende poetatud pabulad meie murult kokku korjab? Neid on terve õu täis, peab vaatama, kuhu astud. On see õnnetus või hoopis masendav hoolimatus?

Eks tuleb tänavu uus istutustöö ette võtta ja loodetavasti saab see kuigivõrd ka kompenseeritud. Kahjustatud istikud lubas naaber kinni maksta. Kaotatud aastat ei saa kuidagi kompenseerida. Tehtud tööd ja nähtud vaeva, moraalset kahju, kas seda ka saab kompenseerida? Varsti rajame lillepeenrad ja köögiviljaaia. Pole mingit garantiid, et ei tule uut lammaste reidi ja kõik ei kordu taas. Kui nii peaks juhtuma, siis lähen ilmselt valda ja teen avalduse politseisse, sest see on varavastane süütegu § 218.

Oli selle aasta esimene piksevihm koos välkude ja kõuega, sadas rahet.

Tiigi kaevamise 3. päev viis nii kaugele.