Veeuputus? Oinaspump jaksab. Kaks uut pesakasti

Vihmasajud on olnud pidevad ja tugevad. Veetase tiigis on teinud uue rekordi: vesi on tõusnud 37 sentimeetrini ülevoolutoru tasemest. Mulle hakkab tunduma, et ülevoolu tasapinda tuleks reguleerida veidi allapoole, kuid kiirustama ma sellega ei hakka. Ilmateade lubab vihma kogu eelseisvaks nädalaks.

Mida vihmasel päeval teha? Õues ei kannata midagi teha, seepärast tegin oma “töökojas” kaks uut linnupesakasti ja panin need ka kohe üles. Pesakastid on tehtud suurema avaga (40 ja 45mm) ja loodetavasti sobivad nad mõnele suuremat liiki linnule. Senisest kolmest pesakastist on kaks ilmselt juba endale elanikud leidnud, kuid päris kindel see veel ei ole. Huvitav on vaadata, kuidas pesakastid pakuvad lindudele suurt huvi ja nad käivad neid spetsiaalselt uudistamas, istuvad lähedal asuval oksal ja püüavad mitmeid kordi ava eest mööda lennates veenduda, kas pesakast võiks olla usaldusväärne. Ühtekokku on meil nüüd üles pandud viis pesakasti ja sellise eesmärgi me varakevadel pereringis ka endile ise võtsime. Vihmase ilma abil sai see nüüd teoks 🙂

Vesioinaspump, kui palju vett ta siis on meil suuteline pumpama? Kuna tiigi veetase on nüüd ca 5cm tõusnud, siis ilmselgelt on ka pumba tootlikkus selle mõjul veidi kasvanud. Tegin eile põlluäärse 1000L veevaadi tühjaks, et teda veidi paremini loodi sättida ja õhtul kell 20 alustas vesioinaspump sinna vee pumpamist. Täna kell 20, täpselt ööpäev hiljem, on vaadis 670L (175 gallonit) vett. Vaat on tiigist 165m kaugusel ja ca 6m kõrgusel. Päris hea tulemus.

Loodetavasti tuleb kunagi varsti ka kuivemaid perioode, et saaks normaalsete toimetustega jätkata: põllumaa, küttepuud, terrassi vundament jms.